Upptäck de officiella reglerna för landhockey och lär dig allt om spelets struktur, poängsystem, och vad som räknas som en foul.

Om Landhockey

Landhockey är en dynamisk och spännande sport med en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Ursprungligen spelad på gräs, har spelet utvecklats och anpassats till moderna tider. Landhockey spelas nu på konstgräs och inomhusytor, vilket gör det tillgängligt året runt. Sporten är känd för sin snabba takt och kräver både fysisk uthållighet och strategiskt tänkande. Genom åren har landhockey blivit en global sport med en stark närvaro i både amatör- och professionella ligor.

Grundläggande Spelregler

Landhockey spelas med två lag, vardera bestående av elva spelare inklusive en målvakt. Spelet är uppdelat i två halvlekar om 35 minuter vardera, med en kort paus emellan. Målet är att göra fler mål än motståndarlaget genom att slå en liten, hård boll in i motståndarens mål med hjälp av en krokig klubba.

Spelarpositioner

Varje lag har specifika positioner som inkluderar anfallare, mittfältare, försvarare och målvakt. Anfallarna fokuserar på att göra mål, mittfältarna balanserar både offensiva och defensiva uppgifter, försvararna skyddar målet och målvakten är den sista försvarslinjen mot motståndarens anfall.

Poängsystem

I landhockey får lagen poäng genom att framgångsrikt få bollen i motståndarens mål. Ett mål räknas när bollen helt har passerat mållinjen mellan stolparna och under tvärslån. Varje mål ger ett poäng. Spelare kan göra mål under öppet spel, vid straffhörnor och straffslag. Det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner.

Fouls and Straff

Fouls inom landhockey innefattar handlingar som att använda klubban på ett farligt sätt, hindra en motspelare och spela bollen med baksidan av klubban. Vid ett regelbrott tilldelas motståndarlaget en frislag, straffhörna eller straffslag beroende på brottets allvarlighetsgrad och placering. Upprepade foul kan leda till att en spelare får ett grönt kort som varning, ett gult kort för tillfällig avstängning eller ett rött kort som innebär permanent uteslutning från matchen.

Essential Regulations

Key Rules of Landhockey

Match Duration

A standard landhockey match consists of two halves, each lasting 35 minutes, with a 5-10 minute halftime interval. The game is played on a rectangular field with specific dimensions and markings.